Dnia 23.05.2024r. w Kuchennym Laboratorium Przyszłości na zajęciach świetlicowych odbyły się Warsztaty kulinarne- ,,Czekoladowa Fantazja”, które poprowadziła Weronika Wojcinowicz.
Na początku zajęć uczniowie zapoznali się z wiedzą na temat:
✔️właściwości zdrowotnych spożywania czekolady gorzkiej,
✔️ historii pochodzenia kakaowca,
✔️rodzajów czekolad wraz ze składnikami, które są potrzebne do ich produkcji,
✔️sposobu wytwarzania czekolady od małego ziarenka po samą tabliczkę.
Następnie przeszliśmy do działań praktycznych.
Każdy uczeń wykonał samodzielnie z naturalnych składników swoją tabliczkę czekolady, którą udekorował według własnego uznania m.in; orzechami, wiórkami kokosowymi, owocami liofilizowanymi, rodzynkami, sezamem, białym makiem i innymi dostępnymi dodatkami.
Uczniowie mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi podczas produkcji czekolady, oraz użyć swojej fantazji do dekorowania. Efekt końcowy był zaskakujący, powstały kolorowe, zdrowe i słodkie arcydzieła.
Podczas zajęć również przypomnieliśmy sobie jak ważne jest codzienne spożywanie owoców, które są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego też podczas warsztatów uczniowie przygotowali szaszłyki z ulubionych owoców, które udekorowali czekoladą mleczna wykonana na warsztatach i posypali różnymi dodatkami według własnego uznania. Każdy stworzył swój wyjątkowy deser, który zjadł ze smakiem.
To był prawdziwy eksperyment, dzięki któremu poznaliśmy różne połączenia smakowe oraz daliśmy ponieść się kulinarnej fantazji!
Okazało się, że samodzielne tworzenie słodkości to wielka frajda i świetna zabawa połączona z nauką!
Wszyscy uczniowie bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyli w warsztatach z których wyszli z własną tabliczką czekolady, dobrym humorem i pełnymi brzuchami.