Śmietana w roli głównej
W czerwcu uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli śmietana w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że śmietana, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin B2 i witaminy B12. Wapń i fosfor wpływają korzystnie na kości i zęby.
Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy: sos śmietanowo-czosnkowy, naleśniki z bitą śmietaną oraz sernik ze śmietaną.
Bawiliśmy się świetnie!
Ogórek w roli głównej
W maju uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli ogórek w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że w jego zielonym miąższu poza wodą kryje się wiele witamin, mikroelementów oraz substancji o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Natomiast ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym. Dostarczają one kwas mlekowy, powstający w wyniku fermentacji oraz witaminy z grupy B – witaminę B1, B2, B3 i B6. Są także źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy:zupę ogórkową, mizerię, sałatkę jarzynową z ogórkiem kiszonym.
Wszyscy z wielkim apetytem zjedli wspólnie przygotowane posiłki.
Galaretkowy zawrót głowy
8 marca z okazji Dnia Kobiet, chłopcy ze świetlicy 6-8 przygotowali dla dziewczyn różnokolorowe galaretki, które zamienili w pyszne desery z bitą śmietaną i dekoracyjnymi posypkami. Samodzielnie wykonany deser przez kolegów, sprawił wszystkim dziewczynom dużo radości.
Galaretki okazały się bardzo smaczne, a uczniowie z wielką radością zajadali pyszne smakołyki. Ten przepyszny deser może przyrządzić każdy, a jego wygląd i smak poprawi nastrój w nawet najgorszy dzień.
Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości.







Robotyka w szkole
W ramach zajęć wspierających w naszej szkole prowadzone są zajęcia z elementów robotyki.
Uczniowie z klas ósmych uczęszczający na koło fizyczne po zapoznaniu się z instrukcją bardzo starannie składali roboty. Praca trwała kilka zajęć, bo przecież „mBoty” są dość skomplikowane i wymagają skupienia i dokładności. Efekty pracy dały uczestnikom dużą satysfakcję co widać na poniższych zdjęciach. Kolejnym krokiem było zainstalowanie na telefonach programu umożliwiającego sterowanie robotami.
Na kolejnych zajęciach uruchomimy drukarkę 3D która została poprawnie ustawiona i skalibrowana. Wszyscy uczniowie są bardzo zadowoleni z możliwości korzystania z takich pomocy.
Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.






Ziemniak i papryka w roli głównej
W lutym uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli ziemniak i papryka w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że bogata w skrobię bulwa ziemniaka po ugotowaniu lub upieczeniu syci na długo. Natomiast papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C, której ma 3 razy więcej niż cytryna) i sole mineralne (potas, wapń). Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy: pieczone ziemniaki z papryką, frytki, sałatkę paprykową z ryżem.
Humor i apetyt – dopisywały!
Ferie zimowe czas zacząć!
Nasi uczniowie podczas pierwszego dnia ferii uczestniczyli w warsztatach gipsowych i krawieckich. W trakcie zajęć dowiedzieli się jak wykonywać gipsowe odlewy i co jest do nich potrzebne. Sami mogli zalać foremki silikonowe gipsem, a po ich wyschnięciu wyjąć je i ozdobić według własnego pomysłu.
Następna część warsztatów odbyła się w Laboratorium Przyszłości, gdzie każdy uczestnik zajęć przygotował swój własny wykrój, który zszył przy pomocy maszyny. Powstały między innymi serduszka, sakiewki, woreczki na skarby, etui i misie. Dzieci miały również okazję zrobić swoje własne bransoletki.
Z wykonanych prac jesteśmy bardzo dumni, wszyscy świetnie się spisali. Czas minął nam bardzo przyjemnie i kreatywnie.













Dzień pizzy
W zeszłym tygodniu na zajęciach kulinarnych nasi uczniowie włączyli się w obchody Światowego Dnia Pizzy. Podczas zajęć dzieci poznały krótką historię pizzy, dowiedziały się, z którego kraju pochodzi oraz z jakich składników można ją zrobić. Następnie uczniowie z wielkim zaangażowaniem zabrali się do pracy: wałkowali ciasto, smarowali sosem, układali wędliny, posypywali serem. Jak zawsze, warsztaty kulinarne przyniosły wszystkim wiele radości i satysfakcji. Dotykanie, przesypywanie, smakowanie czy wąchanie rozmaitych produktów sprzyjały integracji sensorycznej.
Zajęcia zorganizowano z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Warsztaty krawieckie- EKO TORBY





Warsztaty krawieckie- zimowe sakiewki






Bohater miesiąca- piernik
W tym miesiącu postanowiliśmy zmierzyć się z PIERNIKAMI. Razem z uczniami świetlicy 1-5 podjęliśmy próbę stworzenia tych słodkich, pachnących cynamonem, goździkami i pomarańczą pyszności. Piernikowy zapach kojarzących się ze świętami unosił się w całej szkole.


Warsztaty krawieckie- szyjemy SMUTKOZJADKA





Dynia w roli głównej
W październiku uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych podczas, których poznali bardzo zdrowe i urodziwe warzywo jakim jest dynia.
Dzieci dowiedziały się, że jest ona źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Uczniowie samodzielnie przygotowali dyniowe smakołyki: zupę dyniową, placki z dyni oraz dyniowe babeczki.
Wychowankowie naszych świetlic apelują, że warto jeść dynie, gdyż częste jej spożycie chroni nas przed zachorowaniem, a zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Laboratoria Przyszłości- „Kulinarne podróże te małe i te duże”
Jesień może być piękna, wystarczy miłe towarzystwo i pyszne, soczyste jabłko, które jest źródłem witaminy C,E,K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Każda z tych witamin ma bez wątpienia pozytywny wpływ na nasze zdrowie!
Wiedzą o tym uczniowie naszych świetlic, którzy pod okiem wychowawców przygotowali i zaprezentowali w tym miesiącu potrawy z tych owoców. Szarlotki, naleśniki oraz gofry z musem jabłkowym zachwycały różnorodnością i smakiem.
Zamieszania i śmiechu nam nie brakowało, organizatorzy wierzą, że było warto, a wiedza zdobyta poprzez działanie i zabawę pozostanie z nami na dłużej.