CZEKOLADOWE FANTAZJE
Dnia 23.05.2024r. w Kuchennym Laboratorium Przyszłości na zajęciach świetlicowych odbyły się Warsztaty kulinarne- ,,Czekoladowa Fantazja”, które poprowadziła Weronika Wojcinowicz.
Na początku zajęć uczniowie zapoznali się z wiedzą na temat:
✔️właściwości zdrowotnych spożywania czekolady gorzkiej,
✔️ historii pochodzenia kakaowca,
✔️rodzajów czekolad wraz ze składnikami, które są potrzebne do ich produkcji,
✔️sposobu wytwarzania czekolady od małego ziarenka po samą tabliczkę.
Następnie przeszliśmy do działań praktycznych.
Każdy uczeń wykonał samodzielnie z naturalnych składników swoją tabliczkę czekolady, którą udekorował według własnego uznania m.in; orzechami, wiórkami kokosowymi, owocami liofilizowanymi, rodzynkami, sezamem, białym makiem i innymi dostępnymi dodatkami.
Uczniowie mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi podczas produkcji czekolady, oraz użyć swojej fantazji do dekorowania. Efekt końcowy był zaskakujący, powstały kolorowe, zdrowe i słodkie arcydzieła.
Podczas zajęć również przypomnieliśmy sobie jak ważne jest codzienne spożywanie owoców, które są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego też podczas warsztatów uczniowie przygotowali szaszłyki z ulubionych owoców, które udekorowali czekoladą mleczna wykonana na warsztatach i posypali różnymi dodatkami według własnego uznania. Każdy stworzył swój wyjątkowy deser, który zjadł ze smakiem.
To był prawdziwy eksperyment, dzięki któremu poznaliśmy różne połączenia smakowe oraz daliśmy ponieść się kulinarnej fantazji!
Okazało się, że samodzielne tworzenie słodkości to wielka frajda i świetna zabawa połączona z nauką!
Wszyscy uczniowie bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyli w warsztatach z których wyszli z własną tabliczką czekolady, dobrym humorem i pełnymi brzuchami.
PROMUJEMY AKCEPTACJĘ
Dzisiejsza lekcja otwarta przygotowana przez P. Martę Słowińską- Klepek, P. Ewelinę Małkowską, P. Ewelinę Żelazko oraz P. Wioletę Kulig była pełna fascynujących doświadczeń. Wraz z naszymi niesamowitymi uczniami zgłębialiśmy tajniki autyzmu i zespołu Aspergera. Rozpoczęliśmy od tworzenia zdrowych, niebieskich koktajli z borówek, mleka, miodu i banana, wprowadzając się w odpowiednią atmosferę tego wyjątkowego dnia. Następnie przeszliśmy do stacji z praktycznymi zadaniami, które rzeczywiście otworzyły nasze oczy na codzienne wyzwania osób z autyzmem. Od ubierania „gryzących” swetrów po malowanie drzew w okularach „do góry nogami” – każde zadanie miało głęboki sens i pomogło nam lepiej zrozumieć punkt widzenia osób z autyzmem. To był również moment, aby zwrócić uwagę na fakt, że autyzm diagnozuje się czterokrotnie częściej u chłopców niż u dziewczynek, co dodatkowo nas zaskoczyło. Dziękujemy naszym uczniom oraz nauczycielom za udział w tej lekcji.
WYBUCHOWE EKSPERYMENTY
Dnia 08.04.2024r. Szkolne Laboratorium Przyszłości zamieniło się w LABORATORIUM EKSPERYMENTÓW WULKANICZNYCH! Uczniowie na zajęciach świetlicowych klas 5-8, oraz zajęciach pozalekcyjnych mieli okazję wykonywać piękne kolorowe wulkany.
Woda, ocet, soda oczyszczona i farba to główne składniki świetnej zabawy eksperymentalnej.
Dowiedzieliśmy się, że podczas zmieszania octu z sodą zachodzi prawdziwa reakcja chemiczna.
Ocet to kwas, który wchodzi w reakcję z sodą, czyli zasadą w efekcie czego powstają bąbelki dwutlenku węgla – to była właśnie nasza kolorowa imponująca ława!
Uczniowie z wielkim zaciekawieniem wykonywali doświadczenia i czekali z niecierpliwością na ich wspaniałe i ciekawe efekty.
WYJĄTKOWA AKCJA
25.03.2024 roku w naszym kuchennym Laboratorium Przyszłości odbyła się wyjątkowa akcja, łącząca tradycję wielkanocną z dbałością o zdrowe odżywianie!
Uczniowie grupy świetlicowej, ubrani w kolorowe fartuchy, samodzielnie przygotowali przepyszną sałatkę jarzynową, starannie krojąc ziemniaki, marchewkę, jajka, ogórki i cebulę. Po wspólnym wysiłku wszyscy zasiedliśmy do posiłku przy pięknie udekorowanym stole, ciesząc się nie tylko smakiem potrawy, ale też wspólnym czasem i budowaniem więzi.
Podczas zajęć wykorzystano także nowoczesne technologie poprzez użycie kodów QR, co dodatkowo uatrakcyjniło doświadczenie edukacyjne.
#LaboratoriaPrzyszłości
KREATYWNE PRZERWY
W lutym nasze kreatywne przerwy były po prostu urocze! Pojawiła się ciepła herbatka, a my zorganizowaliśmy sobie Dzień Słomki, gdzie przenosiliśmy kuleczki z jednego miejsca na drugie. Nie zabrakło też własnoręcznie wykonanych słuchawek. Balonowe zabawy, rytmiczne klaskanie – to tylko niektóre z atrakcji, które nas czekały. Kreatywne przerwy okazały się naprawdę inspirujące!
#LaboratoriaPrzyszłości
SZTUKA CARVINGU
W dniach 26-29.02.2024r. w naszym kuchennym „Laboratorium Przyszłości” odbywały się zajęcia techniczne, a tematyką zajęć było zapoznanie uczniów ze sztuką Carvingu.
Uczniowie podczas zajęć mogli dowiedzieć się co to jest Carving, skąd się wywodzi, jakie są rodzaje Carvingu oraz jakich akcesoriów kuchennych trzeba użyć, aby stworzyć piękne kompozycje warzywno – owocowe.
Na zajęciach przygotowywaliśmy zdrowe hamburgery z owoców i warzyw, które miały w sobie mnóstwo wartości odżywczych.
Przypomnieliśmy sobie dlaczego tak istotne jest to, aby je spożywać.
Jak wiemy kolorowe potrawy kojarzone są z wieloma witaminami, które powinniśmy dostarczać do naszego organizmu, ponieważ:
dodają nam dużo siły, energii, nawadniają organizm, chronią przed wieloma chorobami,
i zachęcają do jedzenia.
Uczniowie bardzo chętnie i z pełnym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach. Tworzyli swoje arcydzieła z ulubionych składników, które następnie zjedli ze smakiem. To na pewno nie jest koniec NASZEJ KULINARNEJ PODRÓŻY.
Zajęcia przygotowała Weronika Wojcinowicz.
#LaboratoriaPrzysości
SŁODKIE SMAKI NA KIERMASZU WALENTYNKOWYM
W minionym tygodniu w naszej szkole odbył się wyjątkowy kiermasz walentynkowy, który rozgrzał serca wszystkich uczniów i nauczycieli! Uczniowie włożyli mnóstwo pracy w przygotowanie pysznych ciastek w kształcie serduszek, które rozeszły się jak ciepłe bułeczki!
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tego wydarzenia – zarówno sprzedając pyszne smakołyki, jak i wspierając naszą akcję swoimi zakupami!
Niech miłość i słodkie smaki towarzyszą nam każdego dnia!
#LaboratoriaPrzyszłości
Warsztaty kulinarne – język angielski
22 lutego 2024 r. uczniowie klasy 6a i 6b uczestniczyli w lekcji języka angielskiego, która odbyła się w pracowni kulinarnej. Uczniowie utrwalali słownictwo związane z gotowaniem i sprzętem używanym w kuchni.
PROGRAM DLA SZKÓŁ
Nasza szkoła po raz kolejny uczestniczy w unijnym „Programie dla szkół”, który jest realizowany przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Jest to program edukacyjny, dzięki któremu, w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, regularnie spożywając w szkole dostarczane im owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne.
W ramach działalności „Owoce i warzywa w szkole”, uczniowie klas I-V mieli okazję spotkać się z dietetykami. Pod ich czujnym okiem dzieci nie tylko dowiedziały się więcej o zasadach zdrowego odżywiania, ale także miały przyjemność uczestniczenia w przygotowywaniu smacznych posiłków bogatych w witaminy. Warsztaty zostały przeprowadzone przy użyciu sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”.
Zajęcia rozwijające z fizyki i elementów robotyki
W ramach zajęć wspierających w naszej szkole prowadzone są zajęcia z elementów robotyki. Niedawno przeprowadziliśmy się ze starej pracowni informatycznej do nowego miejsca. Zostały zakupione nowe gabloty na nasze roboty i efekty pracy z drukarką 3D. Uczniowie z klas ósmych uczęszczający na koło fizyczne po zapoznaniu się z instrukcją bardzo starannie składali roboty. Praca trwała kilka zajęć, bo przecież „mBoty” są dość skomplikowane i wymagają skupienia i dokładności. Efekty pracy dały uczestnikom dużą satysfakcję co widać na poniższych zdjęciach. Kolejnym krokiem było zainstalowanie na telefonach programu umożliwiającego sterowanie robotami. Na kolejnych zajęciach uruchomiliśmy drukarkę 3D która została poprawnie ustawiona i skalibrowana. Wszyscy uczniowie są bardzo zadowoleni z możliwości korzystania z takich pomocy.
Nietypowe lekcje języka angielskiego
7 grudnia klasa 6a i 6b uczestniczyły w lekcji j. angielskiego, przeprowadzonej w pracowni rękodzieła. Uczniowe poznali słownictwo związane z rękodziełem oraz nazwy narzędzi, służących do wykonywania robótek ręcznych. Sróbowali również swoich sił w dzierganiu. Zajęcia klasy 6b były zajęciami otwartymi, obserwowanymi przez zaproszonych nauczycieli, którzy także podjęli się robienia na drutach.
Rodzinne warsztaty kulinarne
Nic tak słodko nie przywodzi na myśl Bożego Narodzenia, jak wspólne pieczenie i dekoracja pierników. Jak z pieczenia uczynić przyjemną zabawę w kuchni? Zaprosić do współpracy rodziców i zabrać ze sobą dużo uśmiechu! Taki właśnie przepis na wspólne wtorkowe popołudnie miały klasy 2a i 5c, które spotkały się w szkolnym „Laboratorium Przyszłości”, aby wspólnie wypiekać korzenne pierniczki. Uczniowie mogli sami rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto, a potem wyciskać za pomocą foremek różne kształty, aby za chwilę upiec swoje smakołyki. Akcja wspólnego pieczenia pierników przyciągnęła zapachem wielu uczniów. Tego dnia nasza szkoła zamieniła się w prawdziwą fabrykę pierników. W całej szkole unosił się korzenny zapach przywołujący wśród zebranych – zarówno dzieci, jak i dorosłych – najmilsze wspomnienia świąteczne.
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie wykonane i ozdobione pierniczki! Szkolne, wspólne pieczenie było świetną integracją i doskonałą zabawą, której efekty spełniły jeszcze jedno, bardzo ważne zadanie. Dekoracyjnie przygotowane i pięknie zapakowane pierniki wsparły bardzo szczytny cel – dochód ze sprzedaży pierników przeznaczony został na pomoc dzieciom, podopiecznym wrocławskiej fundacji „Zobacz Mnie”. Serdecznie dziękujemy Super Mamom – Super Bohaterkom, z klas 2a i 5c, które pomogły nam wziąć udział w akcji „Zostań SUPERMIKOŁAJEM”. Zajęcia przeprowadzono wykorzystując pomieszczenie i sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości”.
Mikołajki w świetlicy
Noc w szkole
Noc z czwartku na piątek uczniowie i uczennice klasy 7a spędzili na tzw. Nocce w szkole. Wieczór rozpoczęli od warsztatów kulinarnych, samodzielnie wykonując pizze oraz tortille. Spotkanie nie było tylko ucztą dla podniebień, ale także dla duszy – pod osłoną nocy klasa 7a obejrzała teatralną realizację Balladyny. Później, aby rozładować emocje wzbudzone przez przedstawienie, uczniowie i uczennice zajęli się rozmaitymi grupowymi aktywnościami: tańcem belgijki, grą w króla i królową czy sporządzaniem zasad życia klasy. Dzień później, po pełnej wrażeń nocy, klasa wzięła udział w warsztatach tworzenia świec sojowych przygotowanych przez Panią Paulinę Krawczyk, a także porozmawiała o zagrożeniach Internetu. Wszyscy niewyspani, ale zadowoleni wkroczyli w grudniowy weekend. Zajęcia przeprowadzono wykorzystując pomieszczenie i sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości”.
Zajęcia sensoryczno- plastyczne w Laboratorium Przyszłości
Dzisiaj uczniowie przy użyciu ugotowanej, zblendowanej marchewki oraz mąki ziemniaczanej przygotowali „Marchewkolinę”(naturalną ciastolinę). Zabawa ta stymuluje zmysł czucia, dotyku, węchu, a także smaku. Rozwija motorykę małą oraz ma działanie relaksujące.
Zdrowe śniadanie
W ramach zakończenia tygodniowego bloku tematycznego WIEMY CO JEMY, uczniowie klasy 2b przygotowywali propozycję zdrowego śniadania. Każdy uczeń z przyniesionych zdrowych produktów wykonał kanapki, sałatki owocowe lub pyszny twarożek. Uczniowie z wielkim zapałem przygotowywali ulubione produkty polecane na zdrowe śniadanie. Po wykonaniu, wszyscy wspólnie degustowali swoje potrawy, ale i dzielili się nimi z innymi. Podczas zajęć było dużo zabawy i skupienia na wykonaniu zadania, ale także nauki o korzystaniu ze sprzętu kuchennego jak i wdrażanie do konieczności porządkowania swojego stanowiska pracy. Zajęcia przeprowadzono wykorzystując pomieszczenie i sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości”.
Bomba witaminowa, czyli sałatka owocowa i szaszłyki
Uczniowie klasy 2 a dzisiaj na zajęciach przygotowywali zupełnie samodzielnie pyszną i zdrową sałatkę owocową oraz szaszłyki. Dzieci wybrały i przyniosły do klasy swoje ulubione owoce. Po krótkim wstępie, przystąpiły do pracy. Królowały jabłka, gruszki, ale nie zabrakło też mandarynek, bananów, pomarańczy, winogron, kiwi, ananasa oraz granatów.
Uśmiechnięte i pełne skupienia buzie pokazały, że zajęcia kulinarne bardzo się podobały. Szaszłyki oraz sałatki były pyszne, a zapach roznosił się po całej szkole. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”.
Najlepsze naleśniki pod słońcem
Kto z nas nie lubi naleśników? Odpowiedź jest prosta … Z pewnością uwielbiają je wszystkie dzieci i dorośli. Uczniowie świetlicy klas 5-8 oraz 1-2 przygotowali przepyszne naleśniki według przepisu. Okazało się, że są świetnymi kucharzami i sprawia im to wiele radości. Z pewnością do domu wrócili z pełnymi brzuchami i dobrym humorem.
Zajęcia w formie warsztatów odbyły się w pracowni kulinarnej (Laboratoria Przyszłości ).
#LabratoriaPrzyszłości
Śmietana w roli głównej
W czerwcu uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli śmietana w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że śmietana, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin B2 i witaminy B12. Wapń i fosfor wpływają korzystnie na kości i zęby.
Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy: sos śmietanowo-czosnkowy, naleśniki z bitą śmietaną oraz sernik ze śmietaną.
Bawiliśmy się świetnie!
Ogórek w roli głównej
W maju uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli ogórek w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że w jego zielonym miąższu poza wodą kryje się wiele witamin, mikroelementów oraz substancji o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Natomiast ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym. Dostarczają one kwas mlekowy, powstający w wyniku fermentacji oraz witaminy z grupy B – witaminę B1, B2, B3 i B6. Są także źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy:zupę ogórkową, mizerię, sałatkę jarzynową z ogórkiem kiszonym.
Wszyscy z wielkim apetytem zjedli wspólnie przygotowane posiłki.
Galaretkowy zawrót głowy
8 marca z okazji Dnia Kobiet, chłopcy ze świetlicy 6-8 przygotowali dla dziewczyn różnokolorowe galaretki, które zamienili w pyszne desery z bitą śmietaną i dekoracyjnymi posypkami. Samodzielnie wykonany deser przez kolegów, sprawił wszystkim dziewczynom dużo radości.
Galaretki okazały się bardzo smaczne, a uczniowie z wielką radością zajadali pyszne smakołyki. Ten przepyszny deser może przyrządzić każdy, a jego wygląd i smak poprawi nastrój w nawet najgorszy dzień.
Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości.
Robotyka w szkole
W ramach zajęć wspierających w naszej szkole prowadzone są zajęcia z elementów robotyki.
Uczniowie z klas ósmych uczęszczający na koło fizyczne po zapoznaniu się z instrukcją bardzo starannie składali roboty. Praca trwała kilka zajęć, bo przecież „mBoty” są dość skomplikowane i wymagają skupienia i dokładności. Efekty pracy dały uczestnikom dużą satysfakcję co widać na poniższych zdjęciach. Kolejnym krokiem było zainstalowanie na telefonach programu umożliwiającego sterowanie robotami.
Na kolejnych zajęciach uruchomimy drukarkę 3D która została poprawnie ustawiona i skalibrowana. Wszyscy uczniowie są bardzo zadowoleni z możliwości korzystania z takich pomocy.
Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Ziemniak i papryka w roli głównej
W lutym uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli ziemniak i papryka w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że bogata w skrobię bulwa ziemniaka po ugotowaniu lub upieczeniu syci na długo. Natomiast papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C, której ma 3 razy więcej niż cytryna) i sole mineralne (potas, wapń). Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy: pieczone ziemniaki z papryką, frytki, sałatkę paprykową z ryżem.
Humor i apetyt – dopisywały!
Ferie zimowe czas zacząć!
Nasi uczniowie podczas pierwszego dnia ferii uczestniczyli w warsztatach gipsowych i krawieckich. W trakcie zajęć dowiedzieli się jak wykonywać gipsowe odlewy i co jest do nich potrzebne. Sami mogli zalać foremki silikonowe gipsem, a po ich wyschnięciu wyjąć je i ozdobić według własnego pomysłu.
Następna część warsztatów odbyła się w Laboratorium Przyszłości, gdzie każdy uczestnik zajęć przygotował swój własny wykrój, który zszył przy pomocy maszyny. Powstały między innymi serduszka, sakiewki, woreczki na skarby, etui i misie. Dzieci miały również okazję zrobić swoje własne bransoletki.
Z wykonanych prac jesteśmy bardzo dumni, wszyscy świetnie się spisali. Czas minął nam bardzo przyjemnie i kreatywnie.
Dzień pizzy
W zeszłym tygodniu na zajęciach kulinarnych nasi uczniowie włączyli się w obchody Światowego Dnia Pizzy. Podczas zajęć dzieci poznały krótką historię pizzy, dowiedziały się, z którego kraju pochodzi oraz z jakich składników można ją zrobić. Następnie uczniowie z wielkim zaangażowaniem zabrali się do pracy: wałkowali ciasto, smarowali sosem, układali wędliny, posypywali serem. Jak zawsze, warsztaty kulinarne przyniosły wszystkim wiele radości i satysfakcji. Dotykanie, przesypywanie, smakowanie czy wąchanie rozmaitych produktów sprzyjały integracji sensorycznej.
Zajęcia zorganizowano z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Warsztaty krawieckie- EKO TORBY
Warsztaty krawieckie- zimowe sakiewki
Bohater miesiąca- piernik
W tym miesiącu postanowiliśmy zmierzyć się z PIERNIKAMI. Razem z uczniami świetlicy 1-5 podjęliśmy próbę stworzenia tych słodkich, pachnących cynamonem, goździkami i pomarańczą pyszności. Piernikowy zapach kojarzących się ze świętami unosił się w całej szkole.
Warsztaty krawieckie- szyjemy SMUTKOZJADKA
Dynia w roli głównej
W październiku uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych podczas, których poznali bardzo zdrowe i urodziwe warzywo jakim jest dynia.
Dzieci dowiedziały się, że jest ona źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Uczniowie samodzielnie przygotowali dyniowe smakołyki: zupę dyniową, placki z dyni oraz dyniowe babeczki.
Wychowankowie naszych świetlic apelują, że warto jeść dynie, gdyż częste jej spożycie chroni nas przed zachorowaniem, a zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Laboratoria Przyszłości- „Kulinarne podróże te małe i te duże”
Jesień może być piękna, wystarczy miłe towarzystwo i pyszne, soczyste jabłko, które jest źródłem witaminy C,E,K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Każda z tych witamin ma bez wątpienia pozytywny wpływ na nasze zdrowie!
Wiedzą o tym uczniowie naszych świetlic, którzy pod okiem wychowawców przygotowali i zaprezentowali w tym miesiącu potrawy z tych owoców. Szarlotki, naleśniki oraz gofry z musem jabłkowym zachwycały różnorodnością i smakiem.
Zamieszania i śmiechu nam nie brakowało, organizatorzy wierzą, że było warto, a wiedza zdobyta poprzez działanie i zabawę pozostanie z nami na dłużej.