I kto z nas nie lubi naleśników ? W czwartek swoje siły kulinarne połączyły dwie klasy pierwsze. Wychowawczynie p. Kamila oraz p. Ewelina przeprowadziły warsztaty naleśnikowe. Zadaniem dzieci było przygotowanie odpowiednich składników, odmierzenie proporcji do ciasta naleśnikowego, a także ich połączenie. Oczekiwanie na upieczenie dla dwóch klas naleśników wymagało od dzieci wielkiej cierpliwości i było prawdziwym wyzwaniem dla pań organizujących. Każde dziecko mogło indywidualnie przygotować swojego naleśnika w ulubiony sposób: z prażonymi jabłkami, z dżemem lub z nutellą, ozdobić żywymi bratkami i liśćmi świeżej mięty.
Miesiąc maj był bardzo aktywny, pracowity i kreatywny dla uczniów uczęszczających na zajęcia świetlicowe oraz pozalekcyjne. Pod opieką pani Weroniki Wojcinowicz uczniowie uczestniczyli w warsztatach, które miały na celu naukę szycia na maszynie poduszek podróżnych tzw. „rogali” oraz poduszek chmurek.
Nasi uczniowie wykonali piękne poduszki samodzielnie- zszywając materiał na maszynie oraz wypełniając je antyalergicznym wypełnieniem, co zapewniło uczniom wiele śmiechu i radości podczas doznań sensorycznych.
Każda poduszka to małe dzieło- stworzone od serca.
Jak można zauważyć na poduszkach znalazło się miejsce na piękne logo SP BOLKÓW, które będzie promować naszą szkołę.
Nasze prace dumnie będziemy prezentować na najbliższym eko-pikniku, na który serdecznie zapraszamy!
Czy zdrowe może być pyszne? Uczniowie klasy 3A udowodnili, że zdecydowanie tak! W ramach realizacji zadania konkursowego „Słone i słodkie przekąski” przygotowali własny skecz inspirowany popularnym programem kulinarnym „Kuchenne Rewolucje”.
Główną gwiazdą rewolucji było brownie z fasoli, które podbiło serca widzów i całkowicie odmieniło oblicze klasowej cukierni. Nad całym przedsięwzięciem czuwała charyzmatyczna Magda Kessler – energiczna, stanowcza i wyjątkowo zdrowo nastawiona do życia.
Dzieci z zaangażowaniem wcieliły się w role kucharzy, smakoszy oraz ekspertów od zdrowego żywienia, tworząc zabawną, a jednocześnie bardzo pouczającą opowieść o tym, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i wybierać to, co służy zdrowiu.
W filmie wykorzystano podkład muzyczny z czołówki programu telewizyjnego „Kuchenne Rewolucje” oraz fragment filmu „Żywa Flaga” autorstwa R. Spicery.
To była nie tylko kulinarna zabawa, ale też ważna lekcja o mądrym odżywianiu.
W dniu 12 maja na godzinie wychowawczej klasa 4c wspólnie ze swoją wychowawczynią panią Justyną Graszkiewicz i nauczycielem współorganizującym Martą Nydza, postanowiła przygotować sobie drugie śniadanie. Uczniowie w tym dniu zjawili się w szkole zaopatrzeni w produkty do wykonania tostów. Wcześniej zadbali o odpowiednią higienę w trakcie przygotowania posiłku i po paru minutach zdrowe i smaczne tosty lądowały w ich brzuchach. Na koniec zajęć uczniowie zgodnie stwierdzili, że taką lekcję trzeba powtórzyć.
Dnia 30.04.2025r. uczniowie świetlicy klas 4-8 wraz z panią Weroniką Wojcinowicz udali się na warsztaty krawieckie do sali Robótek Ręcznych.
Celem zajęć było uszycie flag w naszych ojczystych barwach z okazji Dnia Flagi.
Obchodzone święto 2 maja ma na celu rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich symboli narodowych oraz zachęcanie obywateli do manifestowania swojej dumy z biało- czerwonych barw.
Uczniowie bardzo aktywnie uczestniczyli podczas zajęć. Z zaangażowaniem i skupieniem tworzyli swoje własne flagi, które z dumą zabrali do domu.
ak najlepiej zacząć dzień? Oczywiście od pożywnego śniadania. Podczas zajęć języka angielskiego kl. 6c przygotowała prawdziwe English Breakfast. Nie zabrakło kiełbasek, jajek czy fasolki w sosie pomidorowym. Wyszło pysznie!
Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w zespołach pod okiem szefa kuchni, czyli wychowawcy. Rozwijali swoje zainteresowania gastronomiczne w laboratorium przyszłości. Uczniowie przynieśli swoje ulubione owoce i warzywa. Na stole królowały jabłka, gruszki, banany, pomarańcze, nie zabrakło również marchewki, sałaty i szczypiorku. Na koniec uśmiechnięte buzie pokazały, że zajęcia się podobały.



Podczas dodatkowych zajęć uczniowie uczą się nowych rzeczy i doskonalą umiejętności, które już zdobyli, umacniają wiarę we własne możliwości i są zachęcani do większej samodzielności. Uczniowie naszej szkoły, pod opieką Natalii Palczak, mieli okazję wcielić się w rolę młodych kucharzy! W szkolnej kuchni „Laboratorium Przyszłości” przygotowali zdrową, owocowo-warzywną surówkę. Musieli samodzielnie podzielić się zadaniami, rozplanować czas, obrać i zetrzeć składniki, zjeść posiłek oraz posprzątać – wszystko w 45 minut! Uczniowie doskonale poradzili sobie z organizacją pracy i wykonaniem zadania.
lasa 6 a uczestniczyła w lekcji j. angielskiego, przeprowadzonej w pracowni kulinarnej. Uczniowie poznawali nazwy wyposażenia kuchni i przygotowywali etykiety z angielskimi nazwami poszczególnych przedmiotów, wykorzystywanych do przygotowywania potraw.
Dziś w szkolnej kuchni unosił się zapach pysznych pankejków! Uczniowie świetlicy 2-3 mieli okazję nie tylko spróbować tych smakowitych placuszków, ale także poznać sposób ich przygotowania oraz dowiedzieć się, skąd pochodzą.
Zajęcia kulinarne to świetna okazja, aby rozwijać zdolności, odkrywać nowe smaki i czerpać radość z gotowania. Kto wie, może wśród naszych uczniów rośnie przyszły mistrz kuchni?
Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie i już nie możemy się doczekać kolejnych pysznych warsztatów!
#LaboratoriaPrzyszlosci
Za oknem wiosenna pogoda, więc klasa 6a na dzisiejszej godzinie wychowawczej przygotowała wiosenną sałatkę z pomidorów, ogórków, papryki, rzodkiewki, sałaty i innych warzyw. Dodatkowo przygotowano bułeczki z serka wiejskiego.
Wszystko było tak smaczne, że nic nie zostało!
#LaboratoriaPrzyszlosci
To już po raz ostatni w szkole podstawowej koledzy z kl. 8 c składali życzenia z okazji Dnia Kobiet swoim koleżankom. W takim wyjątkowym dniu przygotowali specjalną niespodziankę w Laboratorium Przyszłości. Było to wspólne pieczenie słodkich ślimaczków z ciasta francuskiego. Panowie nie zapomnieli również o drobnych prezentach. To był naprawdę miło spędzony razem czas.
Dzień Kobiet był dla klasy VIc okazją do wspólnej kulinarnej zabawy – uczniowie przygotowali w „Laboratorium przyszłości” ulubiony przysmak niemal każdego z nas – aromatyczne, kolorowe pizze. Dzięki świetnej współpracy i organizacji udało nam się spędzić razem smacznie piątek!
W naszej szkolnej świetlicy z okazji Tłustego Czwartku odbyły się wyjątkowe zajęcia kulinarne w Laboratorium Przyszłości. Pod czujnym okiem nauczycieli dzieci miały okazję własnoręcznie przygotować tradycyjne faworki – chrupiące i złociste przysmaki, które są nieodłącznym elementem tego święta.
Podczas zajęć uczniowie nie tylko rozwijali swoje umiejętności kulinarne, ale także poznali historię i tradycje związane z Tłustym Czwartkiem. Dowiedzieli się, skąd pochodzi to święto i dlaczego właśnie tego dnia możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się słodkimi wypiekami.
Na zakończenie wszyscy wspólnie degustowali własnoręcznie przygotowane faworki. Dzieci były zachwycone zarówno procesem pieczenia, jak i efektem końcowym! To była świetna okazja do nauki przez zabawę oraz integracji w miłej i radosnej atmosferze.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne kulinarne wyzwania!
Dnia 27 lutego uczniowie ze świetlicy szkolnej pod opieką pani Weroniki Wojcinowicz i pani Agnieszki Szymańskiej uczestniczyli w zajęciach kulinarnych.
W szkolnym Laboratorium Przyszłości uczniowie piekli pyszne oponki serowe z cukrem pudrem, akcentując tym samym- „Tłusty Czwartek „.
Wszyscy uczniowie byli bardzo zaangażowani i chętni do pracy.
Dużo frajdy sprawiało uczestnikom mielenie sera, wyrabianie i wykrawanie ciasta.
Zajęcia dla uczniów były bardzo rozwijające, kreatywne i kształtujące pozytywne podejście do gotowania.









Ryż z jabłkami







Za nami pierwszy tydzień ferii zimowych, w którym uczniowie naszej szkoły mieli okazję spędzić czas bardzo aktywnie- tym razem w szkolnej pracowni kuchennej. Podczas prowadzonych przez panią Kamilę Kapłun warsztatów kulinarno- kreatywnych uczestnicy wypoczynku pogłębiali wiedzę na temat zdrowego odżywiania się – stworzenie piramidy zdrowego żywienia. Utrwalali także wiedzę o różnych produktach spożywczych, ich właściwościach i wartościach, rozwijali zmysł: węchu, smaki i dotyku. Ważnym celem warsztatów było także rozwijanie współpracy i komunikacji w grupie, właściwych zachowań społecznych oraz rozwijanie zdolności manualnych. Podczas przygotowywania różnych prac kreatywnych ćwiczyliśmy koncentrację uwagi, precyzję, wyobraźnię i kreatywność. Przygotowaliśmy wiele posiłków m.in zdrowe sałatki, koktajle owocowe, pierogi, kompoty owocowe, upiekliśmy różne pizze, ale największe zainteresowanie wzbudziło pieczenie ziarnistego chleba. Wszyscy uczestnicy każdego dnia, z pełnymi brzuszkami wracali zadowoleni do domów, a pytań kiedy jeszcze coś wspólnie przygotujemy nie było końca.
Kreatywne zajęcia
Dnia 25 lutego świetlica szkolna skorzystała z możliwości, jakie daje Laboratorium Przyszłości, i przeprowadziła dla dzieci ciekawe oraz kreatywne zajęcia. Uczniowie uczyli się wykrawać serca z szablonów na materiale, a następnie przystąpili do ich wyszywania i wypełniania.
Cały proces wymagał precyzji, cierpliwości i zaangażowania, ale przyniósł uczestnikom wiele radości i satysfakcji. Dzieci miały okazję rozwijać zdolności manualne, a także odkrywać nowe formy twórczej ekspresji. Zajęcia były pełne entuzjazmu, a gotowe serduszka stały się nie tylko piękną pamiątką, ale także dowodem na to, jak wiele można osiągnąć dzięki własnej pracy i kreatywności.







Święta bywają samotne, ale nie muszą takie być! Nasza szkoła po raz drugi wzięła udział w akcji Misja Piernik, niosąc świąteczne ciepło i radość tam, gdzie jest najbardziej potrzebne. Uczniowie podczas zajęć pozalekcyjnych przygotowali piękne kartki świąteczne oraz upiekli pyszne pierniki. W tym roku nasze wypieki trafiły do Domu Kombatanta w Łodzi oraz na Wigilię dla Bezdomnych Kobiet w Jarosławcu.
Organizatorami akcji byli: Wioleta Kulig, Agnieszka Szymańska, Irmina Stercz i Marta Słowińska-Klepek. Razem możemy sprawić, że święta staną się lepsze dla każdego!







CZEKOLADOWE FANTAZJE
Dnia 23.05.2024r. w Kuchennym Laboratorium Przyszłości na zajęciach świetlicowych odbyły się Warsztaty kulinarne- ,,Czekoladowa Fantazja”, które poprowadziła Weronika Wojcinowicz.
Na początku zajęć uczniowie zapoznali się z wiedzą na temat:
✔️właściwości zdrowotnych spożywania czekolady gorzkiej,
✔️ historii pochodzenia kakaowca,
✔️rodzajów czekolad wraz ze składnikami, które są potrzebne do ich produkcji,
✔️sposobu wytwarzania czekolady od małego ziarenka po samą tabliczkę.
Następnie przeszliśmy do działań praktycznych.
Każdy uczeń wykonał samodzielnie z naturalnych składników swoją tabliczkę czekolady, którą udekorował według własnego uznania m.in; orzechami, wiórkami kokosowymi, owocami liofilizowanymi, rodzynkami, sezamem, białym makiem i innymi dostępnymi dodatkami.
Uczniowie mogli wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi podczas produkcji czekolady, oraz użyć swojej fantazji do dekorowania. Efekt końcowy był zaskakujący, powstały kolorowe, zdrowe i słodkie arcydzieła.
Podczas zajęć również przypomnieliśmy sobie jak ważne jest codzienne spożywanie owoców, które są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów, dlatego też podczas warsztatów uczniowie przygotowali szaszłyki z ulubionych owoców, które udekorowali czekoladą mleczna wykonana na warsztatach i posypali różnymi dodatkami według własnego uznania. Każdy stworzył swój wyjątkowy deser, który zjadł ze smakiem.
To był prawdziwy eksperyment, dzięki któremu poznaliśmy różne połączenia smakowe oraz daliśmy ponieść się kulinarnej fantazji!
Okazało się, że samodzielne tworzenie słodkości to wielka frajda i świetna zabawa połączona z nauką!
Wszyscy uczniowie bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyli w warsztatach z których wyszli z własną tabliczką czekolady, dobrym humorem i pełnymi brzuchami.
















Zdrowie zaczyna się na talerzu!
Choć pogoda dzisiaj nie sprzyjała, uczniowie klasy 3A nie dali się zniechęcić i z uśmiechem na twarzach postanowili przygotować zdrowe kanapki! W ramach Dnia Uśmiechu, w Laboratorium Przyszłości, stworzyliśmy prawdziwe kulinarne arcydzieła pełne witamin i smaku. To była nie tylko zabawa, ale i nauka o zdrowym odżywianiu – bo przecież zdrowie zaczyna się na talerzu!
Wszystkim życzymy Dnia Pełnego Uśmiechu i mnóstwa pozytywnej energii na cały dzień!
PROMUJEMY AKCEPTACJĘ
Dzisiejsza lekcja otwarta przygotowana przez P. Martę Słowińską- Klepek, P. Ewelinę Małkowską, P. Ewelinę Żelazko oraz P. Wioletę Kulig była pełna fascynujących doświadczeń. Wraz z naszymi niesamowitymi uczniami zgłębialiśmy tajniki autyzmu i zespołu Aspergera. Rozpoczęliśmy od tworzenia zdrowych, niebieskich koktajli z borówek, mleka, miodu i banana, wprowadzając się w odpowiednią atmosferę tego wyjątkowego dnia. Następnie przeszliśmy do stacji z praktycznymi zadaniami, które rzeczywiście otworzyły nasze oczy na codzienne wyzwania osób z autyzmem. Od ubierania „gryzących” swetrów po malowanie drzew w okularach „do góry nogami” – każde zadanie miało głęboki sens i pomogło nam lepiej zrozumieć punkt widzenia osób z autyzmem. To był również moment, aby zwrócić uwagę na fakt, że autyzm diagnozuje się czterokrotnie częściej u chłopców niż u dziewczynek, co dodatkowo nas zaskoczyło. Dziękujemy naszym uczniom oraz nauczycielom za udział w tej lekcji.

























WYBUCHOWE EKSPERYMENTY
Dnia 08.04.2024r. Szkolne Laboratorium Przyszłości zamieniło się w LABORATORIUM EKSPERYMENTÓW WULKANICZNYCH! Uczniowie na zajęciach świetlicowych klas 5-8, oraz zajęciach pozalekcyjnych mieli okazję wykonywać piękne kolorowe wulkany.
Woda, ocet, soda oczyszczona i farba to główne składniki świetnej zabawy eksperymentalnej.
Dowiedzieliśmy się, że podczas zmieszania octu z sodą zachodzi prawdziwa reakcja chemiczna.
Ocet to kwas, który wchodzi w reakcję z sodą, czyli zasadą w efekcie czego powstają bąbelki dwutlenku węgla – to była właśnie nasza kolorowa imponująca ława!
Uczniowie z wielkim zaciekawieniem wykonywali doświadczenia i czekali z niecierpliwością na ich wspaniałe i ciekawe efekty.

















WYJĄTKOWA AKCJA
25.03.2024 roku w naszym kuchennym Laboratorium Przyszłości odbyła się wyjątkowa akcja, łącząca tradycję wielkanocną z dbałością o zdrowe odżywianie!
Uczniowie grupy świetlicowej, ubrani w kolorowe fartuchy, samodzielnie przygotowali przepyszną sałatkę jarzynową, starannie krojąc ziemniaki, marchewkę, jajka, ogórki i cebulę. Po wspólnym wysiłku wszyscy zasiedliśmy do posiłku przy pięknie udekorowanym stole, ciesząc się nie tylko smakiem potrawy, ale też wspólnym czasem i budowaniem więzi.
Podczas zajęć wykorzystano także nowoczesne technologie poprzez użycie kodów QR, co dodatkowo uatrakcyjniło doświadczenie edukacyjne.
#LaboratoriaPrzyszłości




KREATYWNE PRZERWY
W lutym nasze kreatywne przerwy były po prostu urocze! Pojawiła się ciepła herbatka, a my zorganizowaliśmy sobie Dzień Słomki, gdzie przenosiliśmy kuleczki z jednego miejsca na drugie. Nie zabrakło też własnoręcznie wykonanych słuchawek. Balonowe zabawy, rytmiczne klaskanie – to tylko niektóre z atrakcji, które nas czekały. Kreatywne przerwy okazały się naprawdę inspirujące!
#LaboratoriaPrzyszłości













SZTUKA CARVINGU
W dniach 26-29.02.2024r. w naszym kuchennym „Laboratorium Przyszłości” odbywały się zajęcia techniczne, a tematyką zajęć było zapoznanie uczniów ze sztuką Carvingu.
Uczniowie podczas zajęć mogli dowiedzieć się co to jest Carving, skąd się wywodzi, jakie są rodzaje Carvingu oraz jakich akcesoriów kuchennych trzeba użyć, aby stworzyć piękne kompozycje warzywno – owocowe.
Na zajęciach przygotowywaliśmy zdrowe hamburgery z owoców i warzyw, które miały w sobie mnóstwo wartości odżywczych.
Przypomnieliśmy sobie dlaczego tak istotne jest to, aby je spożywać.
Jak wiemy kolorowe potrawy kojarzone są z wieloma witaminami, które powinniśmy dostarczać do naszego organizmu, ponieważ:
dodają nam dużo siły, energii, nawadniają organizm, chronią przed wieloma chorobami,
i zachęcają do jedzenia.
Uczniowie bardzo chętnie i z pełnym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach. Tworzyli swoje arcydzieła z ulubionych składników, które następnie zjedli ze smakiem. To na pewno nie jest koniec NASZEJ KULINARNEJ PODRÓŻY.
Zajęcia przygotowała Weronika Wojcinowicz.
#LaboratoriaPrzysości





















SŁODKIE SMAKI NA KIERMASZU WALENTYNKOWYM
W minionym tygodniu w naszej szkole odbył się wyjątkowy kiermasz walentynkowy, który rozgrzał serca wszystkich uczniów i nauczycieli! Uczniowie włożyli mnóstwo pracy w przygotowanie pysznych ciastek w kształcie serduszek, które rozeszły się jak ciepłe bułeczki!
Dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tego wydarzenia – zarówno sprzedając pyszne smakołyki, jak i wspierając naszą akcję swoimi zakupami!
Niech miłość i słodkie smaki towarzyszą nam każdego dnia!
#LaboratoriaPrzyszłości





Warsztaty kulinarne – język angielski
22 lutego 2024 r. uczniowie klasy 6a i 6b uczestniczyli w lekcji języka angielskiego, która odbyła się w pracowni kulinarnej. Uczniowie utrwalali słownictwo związane z gotowaniem i sprzętem używanym w kuchni.
PROGRAM DLA SZKÓŁ
Nasza szkoła po raz kolejny uczestniczy w unijnym „Programie dla szkół”, który jest realizowany przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Jest to program edukacyjny, dzięki któremu, w atrakcyjny sposób, dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, regularnie spożywając w szkole dostarczane im owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne.
W ramach działalności „Owoce i warzywa w szkole”, uczniowie klas I-V mieli okazję spotkać się z dietetykami. Pod ich czujnym okiem dzieci nie tylko dowiedziały się więcej o zasadach zdrowego odżywiania, ale także miały przyjemność uczestniczenia w przygotowywaniu smacznych posiłków bogatych w witaminy. Warsztaty zostały przeprowadzone przy użyciu sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”.








































Zajęcia rozwijające z fizyki i elementów robotyki
W ramach zajęć wspierających w naszej szkole prowadzone są zajęcia z elementów robotyki. Niedawno przeprowadziliśmy się ze starej pracowni informatycznej do nowego miejsca. Zostały zakupione nowe gabloty na nasze roboty i efekty pracy z drukarką 3D. Uczniowie z klas ósmych uczęszczający na koło fizyczne po zapoznaniu się z instrukcją bardzo starannie składali roboty. Praca trwała kilka zajęć, bo przecież „mBoty” są dość skomplikowane i wymagają skupienia i dokładności. Efekty pracy dały uczestnikom dużą satysfakcję co widać na poniższych zdjęciach. Kolejnym krokiem było zainstalowanie na telefonach programu umożliwiającego sterowanie robotami. Na kolejnych zajęciach uruchomiliśmy drukarkę 3D która została poprawnie ustawiona i skalibrowana. Wszyscy uczniowie są bardzo zadowoleni z możliwości korzystania z takich pomocy.
- Nowe gabloty na nasze roboty
- Nowe gabloty na nasze roboty
- Nowe miejsce na naszą drukarkę 3D
- Nowe miejsce na naszą drukarkę 3D
- Montaż mBota
- Ciąg dalszy montażu
- Ciąg dalszy montażu
- Ciężka praca nad montażem
- Pierwsze uruchomienie
- Numerowanie robota (mamy ich kilka)
Nietypowe lekcje języka angielskiego
7 grudnia klasa 6a i 6b uczestniczyły w lekcji j. angielskiego, przeprowadzonej w pracowni rękodzieła. Uczniowe poznali słownictwo związane z rękodziełem oraz nazwy narzędzi, służących do wykonywania robótek ręcznych. Sróbowali również swoich sił w dzierganiu. Zajęcia klasy 6b były zajęciami otwartymi, obserwowanymi przez zaproszonych nauczycieli, którzy także podjęli się robienia na drutach.
Rodzinne warsztaty kulinarne
Nic tak słodko nie przywodzi na myśl Bożego Narodzenia, jak wspólne pieczenie i dekoracja pierników. Jak z pieczenia uczynić przyjemną zabawę w kuchni? Zaprosić do współpracy rodziców i zabrać ze sobą dużo uśmiechu! Taki właśnie przepis na wspólne wtorkowe popołudnie miały klasy 2a i 5c, które spotkały się w szkolnym „Laboratorium Przyszłości”, aby wspólnie wypiekać korzenne pierniczki. Uczniowie mogli sami rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto, a potem wyciskać za pomocą foremek różne kształty, aby za chwilę upiec swoje smakołyki. Akcja wspólnego pieczenia pierników przyciągnęła zapachem wielu uczniów. Tego dnia nasza szkoła zamieniła się w prawdziwą fabrykę pierników. W całej szkole unosił się korzenny zapach przywołujący wśród zebranych – zarówno dzieci, jak i dorosłych – najmilsze wspomnienia świąteczne.
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie wykonane i ozdobione pierniczki! Szkolne, wspólne pieczenie było świetną integracją i doskonałą zabawą, której efekty spełniły jeszcze jedno, bardzo ważne zadanie. Dekoracyjnie przygotowane i pięknie zapakowane pierniki wsparły bardzo szczytny cel – dochód ze sprzedaży pierników przeznaczony został na pomoc dzieciom, podopiecznym wrocławskiej fundacji „Zobacz Mnie”. Serdecznie dziękujemy Super Mamom – Super Bohaterkom, z klas 2a i 5c, które pomogły nam wziąć udział w akcji „Zostań SUPERMIKOŁAJEM”. Zajęcia przeprowadzono wykorzystując pomieszczenie i sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości”.
Mikołajki w świetlicy
Noc w szkole
Noc z czwartku na piątek uczniowie i uczennice klasy 7a spędzili na tzw. Nocce w szkole. Wieczór rozpoczęli od warsztatów kulinarnych, samodzielnie wykonując pizze oraz tortille. Spotkanie nie było tylko ucztą dla podniebień, ale także dla duszy – pod osłoną nocy klasa 7a obejrzała teatralną realizację Balladyny. Później, aby rozładować emocje wzbudzone przez przedstawienie, uczniowie i uczennice zajęli się rozmaitymi grupowymi aktywnościami: tańcem belgijki, grą w króla i królową czy sporządzaniem zasad życia klasy. Dzień później, po pełnej wrażeń nocy, klasa wzięła udział w warsztatach tworzenia świec sojowych przygotowanych przez Panią Paulinę Krawczyk, a także porozmawiała o zagrożeniach Internetu. Wszyscy niewyspani, ale zadowoleni wkroczyli w grudniowy weekend. Zajęcia przeprowadzono wykorzystując pomieszczenie i sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości”.
Zajęcia sensoryczno- plastyczne w Laboratorium Przyszłości
Dzisiaj uczniowie przy użyciu ugotowanej, zblendowanej marchewki oraz mąki ziemniaczanej przygotowali „Marchewkolinę”(naturalną ciastolinę). Zabawa ta stymuluje zmysł czucia, dotyku, węchu, a także smaku. Rozwija motorykę małą oraz ma działanie relaksujące.
Zdrowe śniadanie
W ramach zakończenia tygodniowego bloku tematycznego WIEMY CO JEMY, uczniowie klasy 2b przygotowywali propozycję zdrowego śniadania. Każdy uczeń z przyniesionych zdrowych produktów wykonał kanapki, sałatki owocowe lub pyszny twarożek. Uczniowie z wielkim zapałem przygotowywali ulubione produkty polecane na zdrowe śniadanie. Po wykonaniu, wszyscy wspólnie degustowali swoje potrawy, ale i dzielili się nimi z innymi. Podczas zajęć było dużo zabawy i skupienia na wykonaniu zadania, ale także nauki o korzystaniu ze sprzętu kuchennego jak i wdrażanie do konieczności porządkowania swojego stanowiska pracy. Zajęcia przeprowadzono wykorzystując pomieszczenie i sprzęt z projektu ,,Laboratoria przyszłości”.
Bomba witaminowa, czyli sałatka owocowa i szaszłyki
Uczniowie klasy 2 a dzisiaj na zajęciach przygotowywali zupełnie samodzielnie pyszną i zdrową sałatkę owocową oraz szaszłyki. Dzieci wybrały i przyniosły do klasy swoje ulubione owoce. Po krótkim wstępie, przystąpiły do pracy. Królowały jabłka, gruszki, ale nie zabrakło też mandarynek, bananów, pomarańczy, winogron, kiwi, ananasa oraz granatów.
Uśmiechnięte i pełne skupienia buzie pokazały, że zajęcia kulinarne bardzo się podobały. Szaszłyki oraz sałatki były pyszne, a zapach roznosił się po całej szkole. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria Przyszłości”.
Najlepsze naleśniki pod słońcem
Kto z nas nie lubi naleśników? Odpowiedź jest prosta … Z pewnością uwielbiają je wszystkie dzieci i dorośli. Uczniowie świetlicy klas 5-8 oraz 1-2 przygotowali przepyszne naleśniki według przepisu. Okazało się, że są świetnymi kucharzami i sprawia im to wiele radości. Z pewnością do domu wrócili z pełnymi brzuchami i dobrym humorem.
Zajęcia w formie warsztatów odbyły się w pracowni kulinarnej (Laboratoria Przyszłości ).
#LabratoriaPrzyszłości
Śmietana w roli głównej
W czerwcu uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli śmietana w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że śmietana, podobnie jak inne produkty mleczne, jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin B2 i witaminy B12. Wapń i fosfor wpływają korzystnie na kości i zęby.
Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy: sos śmietanowo-czosnkowy, naleśniki z bitą śmietaną oraz sernik ze śmietaną.
Bawiliśmy się świetnie!
Ogórek w roli głównej
W maju uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli ogórek w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że w jego zielonym miąższu poza wodą kryje się wiele witamin, mikroelementów oraz substancji o działaniu antybakteryjnym i przeciwnowotworowym. Natomiast ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym. Dostarczają one kwas mlekowy, powstający w wyniku fermentacji oraz witaminy z grupy B – witaminę B1, B2, B3 i B6. Są także źródłem bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy:zupę ogórkową, mizerię, sałatkę jarzynową z ogórkiem kiszonym.
Wszyscy z wielkim apetytem zjedli wspólnie przygotowane posiłki.
Galaretkowy zawrót głowy
8 marca z okazji Dnia Kobiet, chłopcy ze świetlicy 6-8 przygotowali dla dziewczyn różnokolorowe galaretki, które zamienili w pyszne desery z bitą śmietaną i dekoracyjnymi posypkami. Samodzielnie wykonany deser przez kolegów, sprawił wszystkim dziewczynom dużo radości.
Galaretki okazały się bardzo smaczne, a uczniowie z wielką radością zajadali pyszne smakołyki. Ten przepyszny deser może przyrządzić każdy, a jego wygląd i smak poprawi nastrój w nawet najgorszy dzień.
Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu Laboratoria Przyszłości.







Robotyka w szkole
W ramach zajęć wspierających w naszej szkole prowadzone są zajęcia z elementów robotyki.
Uczniowie z klas ósmych uczęszczający na koło fizyczne po zapoznaniu się z instrukcją bardzo starannie składali roboty. Praca trwała kilka zajęć, bo przecież „mBoty” są dość skomplikowane i wymagają skupienia i dokładności. Efekty pracy dały uczestnikom dużą satysfakcję co widać na poniższych zdjęciach. Kolejnym krokiem było zainstalowanie na telefonach programu umożliwiającego sterowanie robotami.
Na kolejnych zajęciach uruchomimy drukarkę 3D która została poprawnie ustawiona i skalibrowana. Wszyscy uczniowie są bardzo zadowoleni z możliwości korzystania z takich pomocy.
Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.






Ziemniak i papryka w roli głównej
W lutym uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych z cyklu „Kulinarne podróże te małe i te duże, czyli ziemniak i papryka w roli głównej”. Zajęcia zostały zorganizowane z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Podczas zajęć dzieci dowiedziały się, że bogata w skrobię bulwa ziemniaka po ugotowaniu lub upieczeniu syci na długo. Natomiast papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C, której ma 3 razy więcej niż cytryna) i sole mineralne (potas, wapń). Uczniowie z pomocą wychowawców przygotowali następujące potrawy: pieczone ziemniaki z papryką, frytki, sałatkę paprykową z ryżem.
Humor i apetyt – dopisywały!
Ferie zimowe czas zacząć!
Nasi uczniowie podczas pierwszego dnia ferii uczestniczyli w warsztatach gipsowych i krawieckich. W trakcie zajęć dowiedzieli się jak wykonywać gipsowe odlewy i co jest do nich potrzebne. Sami mogli zalać foremki silikonowe gipsem, a po ich wyschnięciu wyjąć je i ozdobić według własnego pomysłu.
Następna część warsztatów odbyła się w Laboratorium Przyszłości, gdzie każdy uczestnik zajęć przygotował swój własny wykrój, który zszył przy pomocy maszyny. Powstały między innymi serduszka, sakiewki, woreczki na skarby, etui i misie. Dzieci miały również okazję zrobić swoje własne bransoletki.
Z wykonanych prac jesteśmy bardzo dumni, wszyscy świetnie się spisali. Czas minął nam bardzo przyjemnie i kreatywnie.













Dzień pizzy
W zeszłym tygodniu na zajęciach kulinarnych nasi uczniowie włączyli się w obchody Światowego Dnia Pizzy. Podczas zajęć dzieci poznały krótką historię pizzy, dowiedziały się, z którego kraju pochodzi oraz z jakich składników można ją zrobić. Następnie uczniowie z wielkim zaangażowaniem zabrali się do pracy: wałkowali ciasto, smarowali sosem, układali wędliny, posypywali serem. Jak zawsze, warsztaty kulinarne przyniosły wszystkim wiele radości i satysfakcji. Dotykanie, przesypywanie, smakowanie czy wąchanie rozmaitych produktów sprzyjały integracji sensorycznej.
Zajęcia zorganizowano z wykorzystaniem sprzętu zakupionego w ramach programu „Laboratoria przyszłości”.
Warsztaty krawieckie- EKO TORBY





Warsztaty krawieckie- zimowe sakiewki






Bohater miesiąca- piernik
W tym miesiącu postanowiliśmy zmierzyć się z PIERNIKAMI. Razem z uczniami świetlicy 1-5 podjęliśmy próbę stworzenia tych słodkich, pachnących cynamonem, goździkami i pomarańczą pyszności. Piernikowy zapach kojarzących się ze świętami unosił się w całej szkole.


Warsztaty krawieckie- szyjemy SMUTKOZJADKA





Dynia w roli głównej
W październiku uczniowie naszych świetlic uczestniczyli w zajęciach kulinarnych podczas, których poznali bardzo zdrowe i urodziwe warzywo jakim jest dynia.
Dzieci dowiedziały się, że jest ona źródłem wielu składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Uczniowie samodzielnie przygotowali dyniowe smakołyki: zupę dyniową, placki z dyni oraz dyniowe babeczki.
Wychowankowie naszych świetlic apelują, że warto jeść dynie, gdyż częste jej spożycie chroni nas przed zachorowaniem, a zwłaszcza w okresie jesiennym, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Laboratoria Przyszłości- „Kulinarne podróże te małe i te duże”
Jesień może być piękna, wystarczy miłe towarzystwo i pyszne, soczyste jabłko, które jest źródłem witaminy C,E,K, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Każda z tych witamin ma bez wątpienia pozytywny wpływ na nasze zdrowie!
Wiedzą o tym uczniowie naszych świetlic, którzy pod okiem wychowawców przygotowali i zaprezentowali w tym miesiącu potrawy z tych owoców. Szarlotki, naleśniki oraz gofry z musem jabłkowym zachwycały różnorodnością i smakiem.
Zamieszania i śmiechu nam nie brakowało, organizatorzy wierzą, że było warto, a wiedza zdobyta poprzez działanie i zabawę pozostanie z nami na dłużej.